Geschiedenis Borgsweer
Borgsweer is het kleinste dorp van de gemeente Delfzijl. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was Borgsweer een florerend dorp met meer dan 300 inwoners. Het aantal huizen is groter geworden maar men leefden vroeger met grotere gezinnen in kleine huisjes.
Borgsweer was vroeger een echt vissersdorp. Zo vlak bij Termunterzijl waren veel mannen veel op zee. Toen de dijk nog lager was zag de pastoor vanuit de kerk van Borgsweer wanneer de mannen weer thuis kwamen. de vissers liepen bij aankomst rechtstreeks door naar het café van Borgsweer om daar hun zuur verdiende centen uit te geven. De vrouwe stonden dan hun mannen op te wachten met, zoals we kunnen aannemen, niet al te blije gezichten.
Het café van Borgsweer bevond zich op Borgsweer 25. Tegenover de kruidenier en de smid. Daarnaast was het huis van de pastoor en daarnaast de kerk. Verder waren er veel arbeidershuisjes waar de vissers woonden en boeren knechten.
De school bevond zich aan het Schoolpad en de....
Het dorp Borgsweer
Borgsweer is een klein dorpje aan de dijk van de Eems-Dollard tussen Delfzijl en Termunterzijl. Op de zeedijk, op ca. 100 meter van Borgsweer, kun je Duitsland zien liggen. Borgsweer hoort sinds 1990 bij de gemeente Delfzijl. Daarvoor was het sinds 1808 deel van de gemeente Termunten.
Borgsweer en het bijbehorende gehuchtje Lalleweer liggen in een landbouwgebied. Het bevindt zich op één van de meest noordelijke kwelderwalruggen. Rond 600 voor christus vestigden landbouwers zich al op deze vruchtbare bodem. Vanwege de stijgende zeespiegel bouwden de inwoners tussen de 7e en 9e eeuw een wierde. In Borgsweer is dat een rechthoekige waarvan er nog maar een paar over zijn in Nederland.
Tussen Borgsweer en de waddendijk ligt De Groote Polder. Dit gebied is in het verleden opgespoten met zand, omdat dit industrieterrein zou worden. Dit plan ging echter niet door en is nu een mooi natuurgebied. Het bijzondere aan dit gebied is de veelheid aan soorten paddenstoelen in de herfst. Een ander deel van De Groote Polder is ingericht met bos, nadat de zeedijk is verplaatst en opgehoogd. Beide gebieden zijn of komen in het bezit van het Groninger Landschap en zijn toegankelijk voor publiek.
Inwoners in Borgsweer zijn trots op hun woonplaats en vinden in het algemeen dat ze er heerlijk rustig wonen. Er is een groot archief met historische foto’s, waarvan er een deel binnenkort op deze website komen.