top of page

Het dorp Borgsweer

Borgsweer is een klein dorpje aan de dijk van de Eems-Dollard tussen Delfzijl en Termunterzijl. Op de zeedijk, op ca. 100 meter van Borgsweer, kun je Duitsland zien liggen. Borgsweer hoort sinds 1990 bij de gemeente Delfzijl. Daarvoor was het sinds 1808 deel van de gemeente Termunten.

Borgsweer en het bijbehorende gehuchtje Lalleweer liggen in een landbouwgebied. Het bevindt zich op één van de meest noordelijke kwelderwalruggen. Rond 600 voor christus vestigden landbouwers zich al op deze vruchtbare bodem. Vanwege de stijgende zeespiegel bouwden de inwoners tussen de 7e en 9e eeuw een wierde. In Borgsweer is dat een rechthoekige waarvan er nog maar een paar over zijn in Nederland. 

Tussen Borgsweer en de waddendijk ligt De Groote Polder. Dit gebied is in het verleden opgespoten met zand, omdat dit industrieterrein zou worden. Dit plan ging echter niet door en is nu een mooi natuurgebied. Het bijzondere aan dit gebied is de veelheid aan soorten paddenstoelen in de herfst. Een ander deel van De Groote Polder is ingericht met bos, nadat de zeedijk is verplaatst en opgehoogd. Beide gebieden zijn of komen in het bezit van het Groninger Landschap en zijn toegankelijk voor publiek.

Inwoners in Borgsweer zijn trots op hun woonplaats en vinden in het algemeen dat ze er heerlijk rustig wonen. Er is een groot archief met historische foto’s, waarvan er een deel binnenkort op deze website komen. 

bottom of page