top of page

23 graven op het kerkhof worden opgeknapt

Update: Op 6 mei is landschapsbeheer Groningen begonnen met het restaureren van een aantal graven op het kerkhof.


Het kerkhof in Borgsweer krijgt een opknapbeurt. Na anderhalf jaar voorbereiding is de benodigde 45.000 euro voor de renovatie bij elkaar.


De dorpsbewoners hebben twee jaar geleden met veel liefde de kerk − die ook dienst doet als dorpshuis − opgeknapt. Maar wie het kerkje wil betreden, wandelt eerst langs een aantal vervallen graven. Dat ziet het dorp graag anders.

In totaal worden 23 graven onder handen genomen. Het jongste graf is 67 jaar, het oudste 146 jaar. ,,Die grafmonumenten hebben we uitgekozen omdat ze in zo’n slechte staat verkeren dat ingrijpen écht nodig is’’, zegt Lucas Wams, oud-bewoner van het dorp en een van de initiatiefnemers.
Het gaat om verschillende werkzaamheden. Van oppoetsen van gietijzeren hekken tot het voorzichtig herstellen van een oude deksteen. Als alles volgens planning verloopt, gaat Landschapsbeheer in mei met het kerkhof aan de slag.


Van één grafmonument wordt herstel niet overwogen. ‘De tand des tijds is ons hier verwoestend vooruitgesneld’, staat in het rapport. Er ligt ook een steen die uit de vijftiende eeuw stamt. Daarmee wordt nog even niets gedaan. ,,Het is een bijzondere steen, zo groot als een binnendeur. We moeten nog even bedenken wat we daarmee gaan doen.’’

Subsidie en fondsen

De opknapbeurt wordt vanuit verschillende potjes gefinancierd, zoals het SNN-eloket, de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds met haar Bouwman Boerema Fonds, en het Waddenfonds.


Als mensen vragen hebben over de graven die Landschapsbeheer gaat opknappen, dan kunnen ze contact opnemen met het bestuur van de Stichting Behoud Kerkhoven, via het e-mailadres washesasd@yahoo.com.


Bron: Eemsbode

Comments


bottom of page